DERMATITIS ATÒPICA

9-03-2015-DERMATITIS_AToPICA

QUÈ ÉS

És una malaltia crònica de la pell que pateixen sobretot els nens. Generalment, l’èczema apareix als 2 o 3 mesos d’edat i es manté en alguns casos durant l’adolescència i, fins i tot, en els adults.

Es troba en augment en els països desenvolupats i té un clar component genètic, però la causa de la malaltia són substàncies irritants i al.lergògenes que afecten el sistema immunitari.

 

SÍMPTOMES

La dermatitis atòpica es caracteritza per la picor intensa, la sequedat i l’envermelliment de la pell, amb presència d’èczemes que apareixen i desapareixen o que es tornen crònics.

En els nens les zones afectades són els colzes, genolls, galtes i front, però amb l’edat pot variar la localització. En fases més avançades les zones de pell afectades es generalitzen.

TRACTAMENT

L’objectiu del tractament és controlar els brots aguts i que la situació entre dos brots sigui la millor possible. El més important és mantenir la hidratació de la pell i reduir els desencadenants de la picor (calor o fred exagerats, roba irritant o qualsevol estímul que augmenti el malestar)

Les recaigudes són imprevisibles i el fet de gratar-se degut a  la picor intensa pot produir infeccions dermatològiques.

Els antihistamínics són els medicaments que els metges moltes vegades prescriuen per controlar la picor, un dels símptomes més molestos, tot i que en diversos casos no es calma totalment.

Per altra banda també prescriuen corticoides tòpics, per tal que les lesions remetin, o fins i tot antibiòtics per evitar sobreinfeccions. Els corticoides orals es reserven per casos greus on l’aplicació tòpica no sigui efectiva, i el mateix per fàrmacs immunosupressors que regulen la resposta al.lèrgica.

Actualment hi ha uns nous medicaments immunomoduladors tòpics que augmenten la qualitat de vida d’aquests malalts.

 

CONSELLS

És molt important mantenir una bona hidratació, ja que la pell de les persones atòpiques és sempre molt seca i fràgil.

El fred i la calor extremes, així com el vent o els canvis freqüents de temperatura, es toleren malament.

Si les mesures de manteniment són insuficients, cal contactar amb el metge per iniciar el tractament el més ràpid possible i tallar l’aparició d’un nou brot.