EL BON ÚS DELS INHALADORS

24-11-2014-inhaladors

Segons varis estudis fets en farmàcia comunitària i atenció primària, hi ha un gran desconeixement entre els pacients sobre l´ús dels inhaladors.

Els 5 processos més importants són : 1er Treure tot l´aire que tenim als pulmons

2on Fer uns inspiració enèrgica amb l´inhalador a la boca

3er Retenir l´aire tot el possible perquè el medicament es dipositi a les vies aèries

4rt Glopejar aigua després de l´inhalació i escopir-la després, sobretot si es prenen corticoides

5è Netejar el dispositiu amb aigua

Per afavorir-ne l´ administració s´ha vist que l´ús de càmeres d´inhalació seria la millor alternativa tant per nens com per gent gran.

Si teniu qualsevol dubte, a la Farmàcia Botet-Nadal, us n´informarem.

LA CAIGUDA DE CABELL

17-11-2014- caiguda de cabell-images

QUÈ ÉS?

Quan la caiguda és superior a 100 cabells al dia es considera una caiguda anormal de cabell.

CAUSES

Existeixen diferents motius que augmenten la caiguda del cabell. Si tenim en compte la distribució, l’evolució i la reversibilitat del procés podem diferenciar dos processos en la caiguda del cabell:

 • Efluvis. Generalment difuses i on es veu una caiguda sobtada del cabell; són casos secundaris a l’ús de quimioteràpics per al tractament del càncer, a alteracions hormonals, dèficits proteics o vitamínics, estrès, després d’un part, d’un episodi febril, d’altres processos infecciosos o dèficits de ferro.
 • Alopècies. El cuir cabellut és el que està afectat directament; una de les més freqüents és l’alopècia androgenètica (calvície comuna) i altres són degudes a una infecció directa del cabell per fongs o a processos autoimmunes en l’alopècia areata.
 • S’HERETA?
 • L’alopècia androgenètica és la que es considera específicament hereditària, i en l’areata també existeix una associació familiar.
 • TRACTAMENTS
 • El tractament més eficaç és evitar la causa. Però si això no és possible o suficient cal actuar de forma precoç i es pot recórrer al tractament mèdic sota la supervisió de l’especialista, degut als efectes secundaris.
 • El minoxidil és el tractament tòpic més eficaç sobretot en l’alopècia androgenètica, i la finasterida per via oral.
 • Els complements vitamínics són útils quan un dèficit de vitamines és la causa de la caiguda del cabell (dietes hipocalòriques moderades-severes, anorèxia nerviosa).
 • La majoria de preparats cosmètics milloren l’aspecte extern del cabell però ni augmenten la quantitat ni eviten la caiguda del cabell.
 • CURA DEL CABELL
 • Cal fer un ús raonable de xampús amb un ph neutre i que no siguin agressius. Intentar evitar l’ús freqüent del assecador, tints de cabells o permanents ja que debiliten el cabell i afavoreixen el trencament d’aquest.
 • FONT: Dermatología.cat

18 NOVEMBRE: DIA EUROPEU DE L´ÚS PRUDENT D´ANTIBIÒTICS

17-11-2014-dia-mundial

Aquest dimarts 18 de Novembre es celebra el Dia Europeu de l´ús prudent d´antibiòtics, i a la Farmàcia Botet-Nadal només us voliem recordar uns conceptes importants.

1º L´abús en l´ús d´antibiòtics augmenta la resistència  a aquests i amenaça la seva eficàcia present i futura.

2º S´ha vist que la disminució en la seva prescripció en pacients ambulatoris ha suposat una reducció simultània de la resistència.

3º El consell professional ajuda a la diferenciació de símptomes. No tot es cura amb antibiòtics, només les infeccions bacterianes, no les víriques.

4º No us automediqueu smb antibiòtics i si us els recepten, acabeu el tractament així evitareu resistències futures.