PROBIÒTICS

16-10-2014-probiotics

QUÈ SÓN ELS PROBIÒTICS?

Són microorganismes vius que si s’administren de manera correcta són beneficiosos per la salut. S’utilitzen diverses espècies (Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces boulardi,…) i es poden introduir en aliments (sobretot làctics), suplements dietètics i en medicaments (comprimits, càpsules, sobres, vials).

COM ACTUEN ELS PROBIÒTICS?

La seva activitat es troba a la zona del tub digestiu donant estabilitat a la composició de la flora bacteriana intestinal, la qual està formada per milions de bactèries que produeixen substàncies beneficioses per la salut i ajuden al desenvolupament del sistema immunitari. Els probiòtics ajuden a millorar i activar les defenses i produeixen vitamines i enzims digestius.

ÚS DELS PROBIÒTICS

No tots els probiòtics es poden utilitzar en totes les situacions, i a part s’han d’administrar a les dosis recomanades ja que a dosis més baixes pot ser que no siguin efectius i a dosis més altes podrien ser nocius (sobretot en pacients immunodeprimits que només els poden prendre sota prescripció mèdica).

La utilitat més important dels probiòtics és la prevenció i el tractament d’infeccions intestinals, tot i que s’ha vist que en altres malalties digestives no infeccioses també són útils: diarrea aguda infecciosa o associada a antibiòtics, malalties inflamatòries intestinals (colitis ulcerosa,..), mala digestió de la lactosa, síndrome budell irritable,… També s’està estudiant la seva utilitat en asma i altres malalties de base al.lèrgica, infeccions urinàries i del tracte genital, entre d’altres.

FONT: Medicaments.gencat.cat/ca/ciutadania/alimentació/probiòtics

QUÈ EN SABEM DE L´EBOLA?

7-10-2014-ebola

Es un virus que causa una malaltia greu, smb hemorràgia febril i una taxa de letalitat entre 50-90%.
Es transmet només per contacte directe (sang, secrecions, teixits o altres fluïds corporals) de persones infectades ja siguin vives o mortes. També es pot produïr per via sexual o per contacte amb animals vius o morts (mones, antílops o ratpenats).
Té un période d´incubació de 2 a 21 dies, i fins que no apareixen els símptomes, no és contagiosa. Aquests símptomes són un inici brusc i sostingut de febre per sobre 38ºC, debilitat, dolor muscular, mal de cap i de coll. Més tard es presenten vòmits, diarrea, erupcions a la pell, hemorràgies i fallada renal i hepàtica.
Cap al final, es pot evolucionar o cap a la curació o cap a una fallida multiorgànica que produeix la mort.
No hi ha tractament preventiu ni teràpia disponible, de moment.