L’OMS recomana prohibir l’ús de cigarretes electròniques en espais tancats

27-08-2014-cigarretes

L’agència conclou que “falta més informació” i que la seva composició varia enormement segons el fabricant
EFE Ginebra | Actualitzada el 26/08/2014 19:53

 

EFECTES SOBRE LA SALUT Els líquids dels cigarrets no estan regulats i no s’ha demostrat que l’ús dels e-cigarrets sigui segur, sobretot a llarg termini.

L’Organització Mundial de la Salut ( OMS ) ha recomanat aquest dimarts que es prohibeixi l’ús de cigarretes electròniques en espais tancats per prevenir la contaminació per a fumadors passius i la seva venda a menors d’edat . L’agència sanitària de Nacions Unides fa aquesta recomanació en un document publicat avui i preparat per a ser avaluat pels Estats membres del Conveni Marc de l’OMS per al Control del Tabac ( FTCT ) en la seva pròxima reunió , a Moscou , del 13 al 18 de octubre.

El document és un recull de la insuficient , inconsistent i poc concloent informació que es té dels SIGUIN ( sistemes electrònics d’administració de nicotina ) , els més comuns dels quals són les cigarretes electròniques , i dels seus eventuals perjudicials efectes sobre la salut . Analitzats tots els aspectes , l’única conclusió clara dels experts de l’OMS és que ” falta més informació” i , a fi de prevenir efectes no desitjats en el futur , opten per la precaució . Per això , suggereixen que es prohibeixi l’ús de les cigarretes electròniques en espais tancats i on estigui prohibit fumar .
Tenint en compte que l’expectativa raonable de les persones no és córrer un risc menor pel que fa a l’exposició al fum de tabac aliè , sinó no córrer cap risc d’augment de cap tipus de productes en l’aire que respiren , s’hauria d’exigir legalment als usuaris de SIGUIN que no utilitzin aquests dispositius en interiors , considera l’OMS.

Aquesta prohibició hauria de fer-se ” especialment en els espais on està prohibit fumar , fins que es demostri que el vapor exhalat no és nociu per a les persones de l’entorn i hi hagi proves científiques raonables” . A més , l’informe suggereix que es prohibeixi “als minoristes la venda de productes de SIGUIN a menors d’edat” i que s’eliminin les màquines expenedores ” en gairebé tots els llocs” .
El principal problema dels dubtes dels experts és que, mentre alguns consideren que les cigarretes electròniques poden ser d’ajuda per deixar de fumar , d’altres consideren que poden soscavar els esforços per acabar amb l’hàbit de fumar . ” La major part dels productes per SIGUIN no s’han sotmès a assajos per part de científics independents , però les poques proves realitzades van revelar àmplies variacions en el caràcter de la toxicitat dels continguts i les emissions” , assenyala el document .
L’OMS recorda que la majoria conté nicotina , el principal element addictiu del tabac , però la quantitat varia enormement . A més , es destaca ” la potencial toxicitat ” de l’aerosol que s’inhala , i que pot causar irritacions dels ulls i dels pulmons , ” atès que no és simple vapor d’ aigua , com es promociona ” . ” Es desconeix si la major exposició a les substàncies tòxiques i partícules en l’aerosol exhalat donarà lloc a un major risc de malaltia i defunció entre les persones de l’entorn , com passa en el cas de l’exposició al fum de tabac ” .
Pel que fa a les vendes de cigarretes electròniques , les estimacions que fa l’OMS assenyalen que es tracta d’un mercat que el 2013 va generar 3.000 milions de dòlars , una xifra que s’espera es multipliqui per 17 d’aquí a 2030.