FAST FOOD I ADOLESCÈNCIA

14-09-2014-fast-food-300x3001

Entre els nostres adolescents està molt extès el consum d´hamburgueses, frankfurts, pizzes, etc, que són senzills de preparar, es consumeixen fàcilment i sacien ràpidament. Té un perfil nutritiu hipercalòric, hiperproteic i amb un gran contingut gras, a més de que s´hi afegeixen salses (maionesa, ketxup, mostassa) també amb un alt contingut de greixos i/o sucres.

A més del seu baix perfil nutritiu també és negatiu perquè es considera menjar ràpid, pel que s´ingereix en poc temps.

També hem de considerar que aquests aliments van acompanyats amb una beguda refrescant, patates fregides i un postre dolç, pel que prescindeixen d´amanides, llegums, verdures o fruites, tan importants en una dieta equilibrada.

De tota manera, consumir aquests aliments, de tan en tan, no suposa un problema mes enllà d´incorporar-los com aliments habituals.

En el cas de que consumeixin algún d´aquests aliments, cal equilibrar la resta de la dieta del dia (berenar, sopar) o dels dies posteriors per obtenir una dieta setmanal equilibrada.

PELL I CABELL DESPRÉS DE L’ESTIU

4-09-2015-pell-i-cabell-despres-estiu

El sol, el vent, l’aigua salada del mar i el clor de les piscines són factors naturals del clima que deterioren el cabell i la pell durant l’estiu, i haurem d’actuar ràpidament si volem que es recuperin després d’aquest periode.

 • CABELL: Cal utilitzar màscares capil.lars per recuperar la vitalitat del cabell, ja que actuen com un film hidrolipídic que ajuda a mantenir l’aigua i d’aquesta manera rehidratar i nodrir les cutícules; si només tallem les puntes desfilades el cabell continuarà sent dèbil. Una vegada recuperat el cabell, cal utilitzar xampús per a cada tipus de cabell, inicialment suaus o revitalitzants; són molt útils els que incorporen extractes de plantes.
 • PELL: Necessitem recuperar-la i hidratar-la després de l’estiu degut a les agressions patides durant aquest període, ja sigui pels canvis sobtats de temperatura (atribuïts a la diferència que hi ha entre l’exterior i els ambients amb aire condicionat) o per les radiacions solars (raigs ultraviolats) que són les que més afecten l’epidermis.El més habitual és notar el cutis sec i tibant degut a que les cèl.lules de la primera capa es deterioren. El primer que cal fer és eliminar les cèl.lules mortes de la superfície perquè emergeixin les capes més joves, fent un peeling amb màscares exfoliants.Això ho podem repetir una vegada a la setmana.Un cop recuperada la pell a nivell cel.lular, hem de rehidratar amb productes que fixin l’aigua a les capes més profundes, i que continguin actius concentrats com el hialurònic, urea i ceramides. Aquests productes es troben a les oficines de farmàcia en forma de sèrums i cremes rehidratants.
 • CONSELLS:Per mantenir un cabell i una pell bonics, és imprescindible hidratar-los i protegir-los de la radiació ultraviolada. Poden ajudar-nos els peelings per eliminar les capes més superficials de la pell i del cuir cabellut, així com l’aplicació de sèrums o màscares rehidratants.

Font: farmaceuticonline

RISCOS DELS TATUATGES TEMPORALS AMB HENNA NEGRA

30-06-2015-henna

L’ Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ( AEMPS), informa del risc associat de l’ ús dels tatuatges temporals que es fan a base de Henna Negra ja que poden produir reaccions al.lèrgiques cutànies greus i sensibilització permanent. En alguns casos , pot requerir atenció mèdica.

L’ Henna Negra s’ obtè afegint a la natural colorants com per exemple la p-fenilendiamina o PPD que està prohibida per l’ ús directe sobre la pell. A més, els usuaris poden quedar-se permanentment sensibilitzats i desencadenar un quadre de dermatitis al.lèrgica en contactes posteriors amb productes que continguin aquesta substància . La Simptomatologia és diversa i pot aparèixer diverses setmanes després.

RECOMANACIONS DE L’ AEMPS:

– Precaució davant l’oferta de tatuatges temporals amb Henna ( dibuixos sobre la pell , sense injecció intradèrmica) que proliferen a l’estiu a les platges, mercats i altres esdeveniments.

– Cal evitar els tatuatges temporals de color negre i aquells en què s’ofereixin una permanència perllongada.

– Si recentment ha aplicat sobre la pell algún tatuatge temporal a base d’ Henna Negra i presenta algun símptoma, acudeixi a un servei mèdic.

DERMATITIS ATÒPICA

9-03-2015-DERMATITIS_AToPICA

QUÈ ÉS

És una malaltia crònica de la pell que pateixen sobretot els nens. Generalment, l’èczema apareix als 2 o 3 mesos d’edat i es manté en alguns casos durant l’adolescència i, fins i tot, en els adults.

Es troba en augment en els països desenvolupats i té un clar component genètic, però la causa de la malaltia són substàncies irritants i al.lergògenes que afecten el sistema immunitari.

 

SÍMPTOMES

La dermatitis atòpica es caracteritza per la picor intensa, la sequedat i l’envermelliment de la pell, amb presència d’èczemes que apareixen i desapareixen o que es tornen crònics.

En els nens les zones afectades són els colzes, genolls, galtes i front, però amb l’edat pot variar la localització. En fases més avançades les zones de pell afectades es generalitzen.

TRACTAMENT

L’objectiu del tractament és controlar els brots aguts i que la situació entre dos brots sigui la millor possible. El més important és mantenir la hidratació de la pell i reduir els desencadenants de la picor (calor o fred exagerats, roba irritant o qualsevol estímul que augmenti el malestar)

Les recaigudes són imprevisibles i el fet de gratar-se degut a  la picor intensa pot produir infeccions dermatològiques.

Els antihistamínics són els medicaments que els metges moltes vegades prescriuen per controlar la picor, un dels símptomes més molestos, tot i que en diversos casos no es calma totalment.

Per altra banda també prescriuen corticoides tòpics, per tal que les lesions remetin, o fins i tot antibiòtics per evitar sobreinfeccions. Els corticoides orals es reserven per casos greus on l’aplicació tòpica no sigui efectiva, i el mateix per fàrmacs immunosupressors que regulen la resposta al.lèrgica.

Actualment hi ha uns nous medicaments immunomoduladors tòpics que augmenten la qualitat de vida d’aquests malalts.

 

CONSELLS

És molt important mantenir una bona hidratació, ja que la pell de les persones atòpiques és sempre molt seca i fràgil.

El fred i la calor extremes, així com el vent o els canvis freqüents de temperatura, es toleren malament.

Si les mesures de manteniment són insuficients, cal contactar amb el metge per iniciar el tractament el més ràpid possible i tallar l’aparició d’un nou brot.

 

GRIP

9-01-2015-GRIP

QUÈ ÉS

La grip és una malaltia altament contagiosa, aguda, produïda per un virus i que afecta les vies respiratòries. El fet de tenir la grip fa que poguem adquirir altres infeccions més fàcilment i a vegades apareixen complicacions que poden derivar en pneumònia, bronquitis… De totes maneres la grip pot ser greu sobretot en pacients d’alt risc (asma, diabetis, insuficiència cardíaca o les persones grans i els molt joves).

SÍMPTOMES

Els més freqüents són: febre (+de 38º), mal de cap i de coll, dolors musculars, abatiment i fatiga.

A vegades, es presenten altres símptomes (menys freqüents): tos seca, ulls plorosos, congestió.

Aquests símptomes acostumen a durar 5-6 dies.

PROPAGACIÓ

El virus de la grip es propaga per les microgotes que s’escampen amb la tos i els esternuts de les persones afectades. La malaltia apareix entre les 18 o 72 hores després de la primera infecció.

Una de les característiques particulars del virus de la grip és que té una alta variabilitat genètica, la qual cosa fa que cada any hi hagi un tipus de virus de la grip diferent i això el fa més difícil combatre.

ESTACIONALITAT

L’època de l’any en la qual trobem més casos de grip és l’hivern (del novembre fins l’abril) en canvi els refredats poden aparèixer tot l’any. Degut al fred de l’hivern hi ha un descens de la temperatura nasal i es produeix símptomes d’irritació nasal com els esternuts i canvis en els mocs cosa que pot facilitar la invasió dels virus.

DIFERÈNCIES AMB EL REFREDAT

En el refredat les complicacions són menys freqüents i els símptomes es mantenen menys temps. La grip té un inici sobtat mentre que el del refredat és gradual. El refredat rarament presenta febre i dolors de cap i musculars, en canvi la grip sí. Els esternuts, tos, irritació ocular i secreció nasal intensa són típics del refredat mentre que en la grip només es presenten a vegades.

PREVENCIÓ

La vacunació és una bona prevenció; és anual (a l’octubre o principi de novembre) i es recomana a persones amb patologies respiratòries i cardíaques cròniques, immunodeprimits, i persones en contacte quotidià amb aquests malalts.

TRACTAMENT

No s’han de prendre antibiòtics per tractar una grip ja que aquesta és causada per un virus i els antibiòtics ataquen els bacteris. Només es recomanen antibiòtics en casos de sobreinfecció bacteriana.

El tractament de la grip és per millorar els símptomes i per tant es prendrà paracetamol o àcid acetilsalicílic per la febre i dolor, i si hi ha altres símptomes es tractaran de manera puntual; el descans és important per millorar la infecció

FONT: farmaceuticonline

EL BON ÚS DELS INHALADORS

24-11-2014-inhaladors

Segons varis estudis fets en farmàcia comunitària i atenció primària, hi ha un gran desconeixement entre els pacients sobre l´ús dels inhaladors.

Els 5 processos més importants són : 1er Treure tot l´aire que tenim als pulmons

2on Fer uns inspiració enèrgica amb l´inhalador a la boca

3er Retenir l´aire tot el possible perquè el medicament es dipositi a les vies aèries

4rt Glopejar aigua després de l´inhalació i escopir-la després, sobretot si es prenen corticoides

5è Netejar el dispositiu amb aigua

Per afavorir-ne l´ administració s´ha vist que l´ús de càmeres d´inhalació seria la millor alternativa tant per nens com per gent gran.

Si teniu qualsevol dubte, a la Farmàcia Botet-Nadal, us n´informarem.

LA CAIGUDA DE CABELL

17-11-2014- caiguda de cabell-images

QUÈ ÉS?

Quan la caiguda és superior a 100 cabells al dia es considera una caiguda anormal de cabell.

CAUSES

Existeixen diferents motius que augmenten la caiguda del cabell. Si tenim en compte la distribució, l’evolució i la reversibilitat del procés podem diferenciar dos processos en la caiguda del cabell:

 • Efluvis. Generalment difuses i on es veu una caiguda sobtada del cabell; són casos secundaris a l’ús de quimioteràpics per al tractament del càncer, a alteracions hormonals, dèficits proteics o vitamínics, estrès, després d’un part, d’un episodi febril, d’altres processos infecciosos o dèficits de ferro.
 • Alopècies. El cuir cabellut és el que està afectat directament; una de les més freqüents és l’alopècia androgenètica (calvície comuna) i altres són degudes a una infecció directa del cabell per fongs o a processos autoimmunes en l’alopècia areata.
 • S’HERETA?
 • L’alopècia androgenètica és la que es considera específicament hereditària, i en l’areata també existeix una associació familiar.
 • TRACTAMENTS
 • El tractament més eficaç és evitar la causa. Però si això no és possible o suficient cal actuar de forma precoç i es pot recórrer al tractament mèdic sota la supervisió de l’especialista, degut als efectes secundaris.
 • El minoxidil és el tractament tòpic més eficaç sobretot en l’alopècia androgenètica, i la finasterida per via oral.
 • Els complements vitamínics són útils quan un dèficit de vitamines és la causa de la caiguda del cabell (dietes hipocalòriques moderades-severes, anorèxia nerviosa).
 • La majoria de preparats cosmètics milloren l’aspecte extern del cabell però ni augmenten la quantitat ni eviten la caiguda del cabell.
 • CURA DEL CABELL
 • Cal fer un ús raonable de xampús amb un ph neutre i que no siguin agressius. Intentar evitar l’ús freqüent del assecador, tints de cabells o permanents ja que debiliten el cabell i afavoreixen el trencament d’aquest.
 • FONT: Dermatología.cat

18 NOVEMBRE: DIA EUROPEU DE L´ÚS PRUDENT D´ANTIBIÒTICS

17-11-2014-dia-mundial

Aquest dimarts 18 de Novembre es celebra el Dia Europeu de l´ús prudent d´antibiòtics, i a la Farmàcia Botet-Nadal només us voliem recordar uns conceptes importants.

1º L´abús en l´ús d´antibiòtics augmenta la resistència  a aquests i amenaça la seva eficàcia present i futura.

2º S´ha vist que la disminució en la seva prescripció en pacients ambulatoris ha suposat una reducció simultània de la resistència.

3º El consell professional ajuda a la diferenciació de símptomes. No tot es cura amb antibiòtics, només les infeccions bacterianes, no les víriques.

4º No us automediqueu smb antibiòtics i si us els recepten, acabeu el tractament així evitareu resistències futures.

 

 

PROBIÒTICS

16-10-2014-probiotics

QUÈ SÓN ELS PROBIÒTICS?

Són microorganismes vius que si s’administren de manera correcta són beneficiosos per la salut. S’utilitzen diverses espècies (Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces boulardi,…) i es poden introduir en aliments (sobretot làctics), suplements dietètics i en medicaments (comprimits, càpsules, sobres, vials).

COM ACTUEN ELS PROBIÒTICS?

La seva activitat es troba a la zona del tub digestiu donant estabilitat a la composició de la flora bacteriana intestinal, la qual està formada per milions de bactèries que produeixen substàncies beneficioses per la salut i ajuden al desenvolupament del sistema immunitari. Els probiòtics ajuden a millorar i activar les defenses i produeixen vitamines i enzims digestius.

ÚS DELS PROBIÒTICS

No tots els probiòtics es poden utilitzar en totes les situacions, i a part s’han d’administrar a les dosis recomanades ja que a dosis més baixes pot ser que no siguin efectius i a dosis més altes podrien ser nocius (sobretot en pacients immunodeprimits que només els poden prendre sota prescripció mèdica).

La utilitat més important dels probiòtics és la prevenció i el tractament d’infeccions intestinals, tot i que s’ha vist que en altres malalties digestives no infeccioses també són útils: diarrea aguda infecciosa o associada a antibiòtics, malalties inflamatòries intestinals (colitis ulcerosa,..), mala digestió de la lactosa, síndrome budell irritable,… També s’està estudiant la seva utilitat en asma i altres malalties de base al.lèrgica, infeccions urinàries i del tracte genital, entre d’altres.

FONT: Medicaments.gencat.cat/ca/ciutadania/alimentació/probiòtics

QUÈ EN SABEM DE L´EBOLA?

7-10-2014-ebola

Es un virus que causa una malaltia greu, smb hemorràgia febril i una taxa de letalitat entre 50-90%.
Es transmet només per contacte directe (sang, secrecions, teixits o altres fluïds corporals) de persones infectades ja siguin vives o mortes. També es pot produïr per via sexual o per contacte amb animals vius o morts (mones, antílops o ratpenats).
Té un période d´incubació de 2 a 21 dies, i fins que no apareixen els símptomes, no és contagiosa. Aquests símptomes són un inici brusc i sostingut de febre per sobre 38ºC, debilitat, dolor muscular, mal de cap i de coll. Més tard es presenten vòmits, diarrea, erupcions a la pell, hemorràgies i fallada renal i hepàtica.
Cap al final, es pot evolucionar o cap a la curació o cap a una fallida multiorgànica que produeix la mort.
No hi ha tractament preventiu ni teràpia disponible, de moment.